SPF

In het kort

Moisturizers helpen je huid te hydrateren en te voeden, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Sommige bevatten ingrediënten die je huid vanaf het huidoppervlak hydrateren, terwijl andere ingrediënten je huid glad maken, verzachten of helpen beschermen. Een van de eerste stappen naar een gehydrateerde, stralende huid is leren hoe moisturizers precies werken.


Om moisturizers beter te begrijpen, kijken we naar de ingrediënten. We beginnen met de belangrijkste feiten over de verschillen tussen humectanten, emoliënten en occlusieven. Ook delen we voorbeelden van deze ingrediënten en ontdek je in welke producten je ze terugvindt. Aan het einde van deze gids weet je precies wat je nodig hebt in je skincare routine voor goede hydratatie van je huid!

4 feiten: humectanten, emoliënten en occlusieven

Feit #1: Huidverzorgingsproducten voor hydratatie bevatten meestal één of meer van deze hydraterende ingrediëntensoorten: humectanten, emoliënten en occlusieven.

Feit #2: Humectanten zijn ingrediënten die de huid ondersteunen door hydratatie te stimuleren. Ze trekken vocht aan en houden dit vast in de bovenste laag van de huid.

Feit #3: Occlusieven zijn een type hydraterend ingrediënt dat een barrière op de huid creëert. Deze barrière helpt vocht in te sluiten en voorkomt zo vochtverlies van de huidbarrière.

Feit #4: Emoliënten werken om droge, ruwe huid te verzachten en gladder te maken.

Hoe moisturizers werken

Moisturizers werken op twee manieren voor je huid: ze verhogen de hydratatie van de huidbarrière en helpen vochtverdamping te voorkomen. Dagelijks moisturizer gebruiken helpt dan ook om een droge huid te voorkomen en een schilferige, ruwe en uitgedroogde huid te verzachten.


Meestal vind je moisturizerformules in de vorm van water-in-olie-emulsies. Deze samenstelling bevat water en één of meer hydraterende ingrediënten. Deze hydraterende ingrediënten zijn humectanten, emoliënten en occlusieven.


Maar wat zijn die ingrediënten precies en waarin verschillen ze? We leggen per soort uit wat het ingrediënt precies doet en noemen enkele voorbeelden.


Wat zijn humectanten in huidverzorging?

Humectanten zorgen voor krachtige hydratatie met een dubbele werking. Dit type ingrediënt trekt water vanuit de lucht naar het oppervlak van de huid. Andersom kunnen ze ook vocht vanuit diepere huidlagen onttrekken. Wat humectanten zo belangrijk maakt, is het vochthoudende effect. Humectanten helpen namelijk om verloren vocht te vervangen. Zo blijft het vochtgehalte van je huid op peil.


Producten met humectanten zijn dan ook effectief tegen tekenen van een droge, ruwe huid. Door deze huidbevochtigers wordt je huid weer voller, soepeler en zelfs jeugdiger. Oftewel: goede redenen om humectanten in je huidverzorgingsroutine te verwerken!


Voorbeelden van humectanten

Hyaluronzuur

Je hebt de term waarschijnlijk weleens eerder gehoord: hyaluronzuur. Hyaluronzuur wordt ook hyaluronaan of hyaluronaat genoemd en is een van de meest bekende humectanten. Deze humectant is van nature aanwezig in je huid en speelt een sleutelrol bij het behouden van een volle, gehydrateerde en gladde huid. Omdat hyaluronzuur vermindert naarmate je ouder wordt, vind je het in veel anti-aging huidverzorgingsproducten.


Zoek je een moisturizer met hyaluronzuur? Deze veelzijdige humectant is opgenomen in veel hydraterende producten, zoals het CeraVe Hydraterende Hyaluronzuur serum. Dit is een verfrissend gel-crème gezichtsserum voor dagelijks gebruik. De resultaten zie je direct: een gladdere, zachtere huid.


Glycerine

Een ander voorbeeld van een humectant in een moisturizer is glycerine (ook bekend als glycerol). Onderzoek toont aan dat deze heldere, geurloze suikeralcohol een van de meest voorkomende ingrediënten is in moisturizers: wel 50% van de hydraterende producten bevat glycerine! De American Academy of Dermatology (AAD) beveelt glycerine aan als een effectief ingrediënt om een droge huid te bestrijden en te verzachten.


Wil je graag glycerine toevoegen aan je skincare routine? Verschillende CeraVe-producten bevatten glycerine, zoals de CeraVe hydraterende gezichtscrème met SPF 30en de CeraVe hydraterende gezichtscrème.


Alfa-hydroxyzuren (AHA's)

Alfa-hydroxyzuren, afgekort als AHA’s, zijn chemische exfolianten die helpen om dode huidcellen te verwijderen. AHA’s vind je regelmatig in skincare, met name in exfolianten, maar meestal weet men niet dat dit ook humectanten zijn.


Een paar voorbeelden van alfa-hydroxyzuren zijn glycolzuur en melkzuur. Als je deze zuren regelmatig gebruikt, zorgen ze voor een gladdere, egale huid.


Alfa-hydroxyzuren zijn een belangrijk ingrediënt in de CeraVeanti-onzuiverheden verzorging, onze dagelijkse acneverzorging met melkzuur en glycolzuur. Ook in de CeraVe SA anti-ruwe huid crèmevind je AHA’s. Dit is een verzachtende crème met salicylzuur en melkzuur die de huidtextuur helpt verbeteren.


Wat zijn occlusieven in huidverzorging?

Zoals je net las, helpen humectanten om vocht aan te trekken. Dit is een belangrijke functie in hydratatie, maar het is even belangrijk om te zorgen dat het vocht ook in je huid blijft.


Occlusieven helpen om vocht in te sluiten, zodat het niet verdampt van het huidoppervlak. Dit heet ook wel transepidermaal waterverlies, oftewel TEWL. Occlusieve ingrediënten voegen geen hydratatie toe aan de huid, maar vormen een barrière. Dankzij deze barrière blijft vocht langer en beter in je huid. Dit ondersteunt je huid, helpt uitdroging voorkomen en zorgt voor langere hydratatie. Vergeleken met humectanten hebben occlusieve moisturizers meestal een dikkere textuur.


Wat is een voorbeeld van een occlusief ingrediënt?

Petroleum

Een van de meest voorkomende occlusieve ingrediënten in huidverzorging is petroleum. Je kent dit ingrediënt ook wel van vaseline. Volgens Harvard Health is petrolatum de meest effectieve occlusieve moisturizer.


Petrolatum is goedgekeurd door de FDA als huidbeschermer en wordt als de gouden standaard van occlusieven gezien. Je kunt het gebruiken om een droge, jeukende huid te beschermen. Let wel op als je een acne-gevoelige huid hebt: in dat geval is petrolatum minder geschikt.


Ben je op zoek naar skincare met occlusieven? Dan is de CeraVe Intensief Herstellende balsem het antwoord, geschikt voor baby’s vanaf 1 maand.


Wat zijn emoliënten in huidverzorging?

In plaats van vocht toe te voegen, werken emoliënten om de huid te verzachten en glad te maken. Ze vullen kloven op tussen huidcellen die anders leiden tot een ruwe, droge en schilferige huid. Als het gaat om emoliënt moisturizers, is het goed om te weten dat sommige occlusieven (zoals petrolatum) multifunctioneel zijn: ze werken ook als emoliënten.


Voorbeelden van emoliënten

Ceramiden

Ceramiden zijn een van de meest populaire emoliënten in huidverzorging. Dat is niet zomaar, want ceramiden spelen een belangrijke rol in de natuurlijke barrière van je huid. Die barrière is essentieel om vocht in je huid te houden en schadelijke stoffen buiten te houden.


Wil je ceramiden gebruiken in je skincare routine? Alle CeraVe-producten bevatten drie essentiële ceramiden. Sterker nog, dit zijn dezelfde soort ceramiden die je ook van nature in je huid hebt.


Dimethicone

Dit ingrediënt is het op één na meest voorkomende moisturizing ingrediënt in huidverzorgingsproducten: dimethicone. Je vindt het vaak in moisturizerformules voor een glad en soepel effect op je huid.


Wil je een moisturizer met dimethicon proberen? Kies dan voor de CeraVe hydraterende crème. Deze barrièreherstellende gezichts- en bodycrème geeft voor lange tijd vocht af en helpt ondertussen je huidbarrière.


Squaleenolie

Squaleenolie is een olie die van nature in je huid voorkomt en de voordelen van een antioxidant heeft. Ook is squaleenolie niet-comedogeen, oftewel: je poriën raken hierdoor niet verstopt. Heb je een droge huid of eczeem, dan is een moisturizer met squaleenolie een goede keuze.
Om squaleenolie aan je skincare routine toe te voegen, gebruik je de CeraVe Hydraterende schuimende reinigingsolie. Deze lichtgewicht reinigingsolie is geschikt voor een droge tot zeer droge huid op het gezicht en lichaam.


Om squaleenolie aan je skincare routine toe te voegen, gebruik je de CeraVe Hydraterende schuimende reinigingsolie. Deze lichtgewicht reinigingsolie is geschikt voor een droge tot zeer droge huid op het gezicht en lichaam.


Humectanten, emoliënten en occlusieven combineren

Less is more? In het geval van humectanten, emoliënten en occlusieven is het juist: hoe meer soorten, hoe beter. Veel dermatologen raden aan om ze alle drie op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic gaan occlusieven en humectanten perfect samen om je huid goed gehydrateerd te houden. Combineer ze dus gerust!


Om de beste moisturizer te kiezen, ga je voor producten die passen bij de unieke behoeften van je huid. Lees altijd nauwkeurig de etiketten: zo weet je of het product is geformuleerd voor jouw huidtype en huidproblemen.


Een vet huidtype heeft bijvoorbeeld veel baat bij een lichte, watergebaseerde moisturizerformule,. Heb je last van een droge, trekkerige huid? Dan kan een rijkere crème of zalf met petrolatum beter zijn voor je huid, zoals de CeraVe Intensief Herstellende balsem.


CeraVe Tip: Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor een geurvrije moisturizer die klinisch is getest en ontwikkeld met dermatologen. Bekijk ons assortiment voor meer producten.


Blijf op de hoogte en ontvang het laatste CeraVe nieuws

Wordt als eerste op de hoogte gebracht over de nieuwste product lanceringen, en CeraVe nieuws. Ontvang ook al onze tips en advies voor gepersonaliseerde huidverzorging, en ontvang exclusieve aanbiedingen.*

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Message
Download Chrome