Droge Huid
Wat is het verschil tussen retinol en retinoïden?
Retinoïden zijn krachtige ingrediënten tegen huidveroudering: ze zijn niet voor niets populair in huisverzorgingsproducten. Voorwaarde is wel dat je ze correct gebruikt om irritaties te voorkomen. Maar hoe doe je dat precies? Hoe gebruik je retinoïden op de juiste manier? Wat doen retinoïden precies en wat is het verschil met retinol?
In deze gids leggen we je dat allemaal uit. Zo leer je hoe je deze ingrediënten juist gebruikt en creëer je de beste huidverzorgingsroutine. Op naar een stralende huid!
In het kort
Als het om huidverzorging gaat, worden de termen 'retinoïde' en 'retinol' vaak door elkaar gebruikt. Ze klinken bijna hetzelfde en worden allebei in producten verwerkt tegen acne, rimpels en oneffenheden. Toch zijn retinol en retinoïden verschillend.
Retinoïden is een verzamelterm voor een groep stoffen. Retinol valt binnen die groep en is dus een retinoïde, maar er zijn ook andere retinoïden. Ze hebben allemaal net een andere werking. Het is daarom belangrijk om de verschillen tussen retinol en retinoïden te kennen. Zo weet je precies wat het beste past bij jouw huid en kom je tot de meest effectieve huidverzorging.
Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen tussen retinol en retinoïden uit en vind je het antwoord op veelgestelde vragen over retinoïden. Je leert ook hoe (en wanneer) je ze gebruikt voor een gezonde, gladde huid.
Feiten over retinol en retinoïden
Retinoïden zijn alle huidverzorgingsingrediënten die afgeleid zijn van vitamine A. Huidverzorgingsproducten met retinoïden worden meestal aangeraden voor huidveroudering en acne-gerelateerde problemen, zoals post acne plekken.
Retinol is een milde retinoïde die je terugvindt in huidverzorging bij de drogist, zoals reinigers, serums, moisturizers en oogcrèmes. Meestal zijn ze ontwikkeld om een grove textuur en andere oneffenheden te verminderen.
Hoe sterk een retinoïde precies is, verschilt per soort. Producten met milde retinoïden zijn gewoon verkrijgbaar in de drogisterij, terwijl huidverzorgingsproducten met krachtige retinoïden alleen op recept verkrijgbaar zijn.
Gebruik je retinoïden voor het eerst? Dan kun je het beste rustig beginnen en vervolgens het gebruik verder opbouwen. Blijf ook dagelijks hydrateren en draag elke dag zonbescherming.
Wat is een retinoïde?
De term ‘retinoïde’ gaat niet over één ingrediënt: het is een verzamelnaam voor verschillende natuurlijke en synthetische verbindingen van vitamine A. Veel van deze verbindingen - zoals tretinoïne, retinaldehyde en adapaleen - worden verwerkt in huidverzorgingsproducten om problemen zoals acne en rimpels te bestrijden.
Elke soort retinoïde heeft een unieke chemische structuur. Retinoïden hebben dus ook verschillende kenmerken. Dat geeft elke retinoïde zijn eigen voordelen en toepassingen. De ene soort is milder en kun je gewoon kopen in de drogisterij. Andere soorten hebben juist een sterker effect en vind je alleen in de apotheek.
Wat is retinol?
Retinol is een vorm van vitamine A, wat betekent dat het valt onder de categorie ‘retinoïden’. Net als veel andere retinoïden wordt het in huidverzorging meestal gebruikt tegen textuur en oneffenheden. Omdat retinol een milde retinoïde is, vind je het terug in serums en crèmes die je koopt bij drogisterijen en parfumerieën. Een bezoek aan de arts of een recept is dus niet nodig om retinol te gebruiken.
Retinoïden vs. retinol: belangrijke verschillen
Onder de retinoïden is retinol maar één soort. Er zijn een heleboel andere soorten retinoïden. Zoals voor meer ingrediënten geldt, is niet iedere soort geschikt voor ieder huidprobleem. Welke soort het beste is, hangt dus af van je huidbehoeftes.
Gebruik
Huidverzorgingsproducten met retinol worden meestal gebruikt tegen tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Soms helpen ze ook tegen een grove huidtextuur.
Veel andere retinoïden worden gebruikt in anti-agingproducten, maar dit geldt lang niet voor alle soorten. Adapaleen wordt bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt tegen milde acne, terwijl ernstige acne meestal wordt behandeld met isotretinoïne. Kortom: veel verschillende retinoïden, veel verschillende werkingen. Verdiep je er daarom in voordat je je huidverzorgingsroutine aanpast. Zo weet je precies welke retinoïde jij het beste kunt gebruiken.
Sterkte
Retinoïden variëren in sterkte, van zacht en mild tot extreem krachtig. Of een milde of juist krachtige variant geschikt is, hangt af van je huidtype. Gebruik je een te sterke soort? Dan kun je last krijgen van droogheid, roodheid en een jeukend gevoel, vooral als je een droge en/of gevoelige huid hebt.
Verkrijgbaarheid
Waar je een product met retinoïde precies kunt krijgen, hangt ook af van de soort. Sterkere varianten, zoals tretinoïne en isotretinoïne, moeten meestal worden voorgeschreven door een dermatoloog of arts. Zoek je een milde retinoïde? Dan kun je simpelweg bij de drogisterij of parfumerie terecht. Een recept is dan niet nodig.
Hoe pas je retinol of retinoïden toe in je huidverzorgingsroutine?
De juiste retinoïde kiezen is maar het halve werk. Het product op de juiste manier gebruiken is net zo belangrijk! We geven je daarom vier tips om retinoïden correct in je huidverzorgingsroutine te verwerken.
1. Kies de juiste formule
Producten met retinoïden kunnen huidirritatie veroorzaken als je ze verkeerd gebruikt. Daarom kun je het beste beginnen met de mildste retinoïde die je kunt vinden. Meestal is dit retinol.
Gebruik je retinol voor het eerst? Het CeraVe Retinol Serum Tegen Vlekjes is perfect om je huid aan retinol te laten wennen. Het bevat ingekapselde retinol, wat je huid op een milde manier verzacht en gladder maakt. De snel absorberende formule bevat ook niacinamide en drie essentiële ceramiden voor een sterkere huidbarrière en een gezondere huid.
2. Houd je huid gehydrateerd
Vooral als deze ingrediënten nieuw voor je zijn, kunnen producten met retinol en retinoïden droogheid veroorzaken. Schrik niet, want dit betekent niet dat de formule niet geschikt is voor je huid. Het betekent alleen dat je extra goed moet hydrateren. Gebruik je retinoïden, dan is het belangrijk om je huid te voeden met een zachte, hydraterende crème, zoals de CeraVe Hydraterende Crème. Deze rijke, niet-vette crème houdt je huid tot wel 48 uur gehydrateerd. Deze langdurige hydratatie is precies wat je nodig hebt om een droge huid te voorkomen!tie is precies wat je nodig hebt om een droge huid te voorkomen!
3. Draag elke dag zonbescherming
Dagelijks SPF gebruiken is een algemeen huidverzorgingsadvies. Daarnaast wijst onderzoek uit dat sommige retinoïden fotosensitiviteit kunnen veroorzaken. Dit betekent dat je huid nóg gevoeliger kan worden voor uv-straling als je retinoïden gebruikt!
Zonschade aan je huid kun je beter voorkomen dan genezen. Let daarom extra goed op voldoende zonbescherming wanneer je retinoïden gebruikt (ook als het niet zonnig is). Draag elke dag zonbescherming, ook als het niet zonnig is.
Wil je je huid hydrateren en tegelijkertijd beter beschermen? Daar is de CeraVe Hydraterende Gezichtscrème SPF 50 voor gemaakt. Deze hydraterende formule bevat SPF 50 en is geschikt voor alle huidtypen, ook de gevoelige huid!
Raadpleeg een dermatoloog
Iedereen heeft een unieke huid met eigen behoeftes. Heb je nog vragen over welke retinoïde het beste is voor jouw huid, vraag dan advies bij een gediplomeerd dermatoloog. Je kan je laten doorverwijzen door de huisarts.
Een medisch huidspecialist heeft alle kennis en kunde in huis om de beste oplossing voor jouw huid te vinden. Vraag dus gerust hulp aan een professional.
Retinoïden FAQ
Waar worden retinoïden voor gebruikt?
Retinoïden worden ingezet tegen een reeks aan huidproblemen. Van post-acne vlekken tot tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels. Veel retinoïdecrèmes en serums helpen ook de textuur van de huid te verbeteren en bevorderen een egale huid
Wat is beter: retinoïden of retinol?
Producten met retinoïden kunnen een aanwinst zijn voor je huidverzorgingsroutine, maar het is zoals gezegd belangrijk om de juiste soort voor je behoeften te kiezen. Wat voor de een werkt, werkt soms niet voor een ander. Als je twijfelt tussen een milde of zware retinoïde, neem dan contact op met een dermatoloog.
Wat zijn de nadelen van retinoïden?
Retinoïden kunnen huidirritaties veroorzaken, vooral als je ze voor het eerst gebruikt. De verkeerde soort kiezen en verkeerd gebruik kunnen ook leiden tot huidirritaties. Denk aan roodheid, droogheid, schilfering en een trekkend gevoel. Het goede nieuws is dat je deze bijwerkingen kan verminderen door minder vaak retinoïde te gebruiken of over te stappen op een mildere soort.
Zijn retinoïden geschikt voor de gevoelige huid?
Als je een gevoelige huid hebt, moet je voorzichtig zijn met retinoïden. Begin met de mildste retinoïde die je kunt vinden (zoals retinol) en laat je huid langzaam wennen. Zo verklein je het risico op irritaties. Blijf ook altijd je huid hydrateren en gebruik zonbescherming.
Wanneer zie je resultaten van retinoïden?
Hoe lang het duurt voor je verbetering ziet, verschilt per product en per huidtype. Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic kun je in ieder geval na drie maanden verschil opmerken.
Kun je retinol met vitamine C gebruiken?
Over het algemeen kun je producten met retinol en vitamine C samen gebruiken. Dit hangt echter af van de specifieke producten die je kiest. Lees altijd zorgvuldig de productinformatie en de bijsluiter.
Soms is het beter om de momenten waarop je retinol en vitamine C gebruikt te spreiden. Je gebruikt dan bijvoorbeeld ‘s morgens producten met vitamine C 's en ‘s avonds je product(en) met retinol. Zo verklein je het risico op huidirritaties.
Op welke leeftijd moet je beginnen met het gebruik van retinoïden?
Wanneer je het beste met retinoïden kunt beginnen, hangt niet per se af van je leeftijd. Je huidbehoeftes zijn een veel belangrijkere indicatie. Als je huidproblemen hebt die kunnen worden aangepakt met een retinoïde, kun je een start maken. Bij twijfels is het altijd verstandig om een huidspecialist in te schakelen voor advies.