SPF
Alles-wat-je-moet-weten-over-de-verzorging-van-je-huidbarriere

In het kort

Een droge, gevoelige en jeukende huid zijn allemaal tekenen dat de beschermingslaag van je huid waarschijnlijk niet goed werkt. Maar wat is je huidbarrière precies en waarom heeft het zoveel invloed op je huid?


Om deze vragen te beantwoorden, kijken we eerst naar de structuur van de natuurlijke huidbarrière. We delen hoe je vochtverlies en huidbeschadiging kunt voorkomen en geven tips om goed naar je huid te luisteren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf zien of je huidbarrière is aangetast en zelfs wat de mogelijke oorzaak is.


Om af te sluiten, delen we tips van dermatologen om je huidbarrière goed te verzorgen en te versterken. Met de juiste producten die passen bij jouw huidtype en behoeftes, heeft jouw huid de beste bescherming, met prachtige resultaten!

Basisprincipes van de huidbarrière

De natuurlijke huidbarrière heet officieel het stratum corneum en wordt ook wel de hoornlaag genoemd. De belangrijkste functie van de huidbarrière is om vocht in je huid te houden en schadelijke invloeden buiten te houden.


Aan de buitenste laag van je huid vind je deze beschermende huidbarrière. De huidbarrière zit in elkaar als een tegeloppervlak met voegen, waarbij huidcellen de ‘tegels’ zijn en lipiden de 'voegen' die alles bij elkaar houden. Ceramiden beslaan ongeveer 50% van de lipiden in je huid die helpen om de natuurlijke huidbarrière te vormen.

Wat is je huidbarrière?

De epidermis is de bovenste laag van je huid, boven de lagen ‘dermis’ en ‘hypodermis’. De huidbarrière zelf, het stratum corneum, is het buitenste deel van de epidermis. Je huidbarrière is dus het bovenste gedeelte van de toplaag van je huid.


Dermatologie is best ingewikkeld. Om een duidelijk beeld te scheppen, vergelijken veel wetenschappers je huidbarrière graag met een betegelde muur die bestaat uit tegels en voegen. Als je deze vergelijking gebruikt, zijn de tegels de huidcellen (bekend als corneocyten), die vervolgens bij elkaar worden gehouden door de voegen, oftewel de lipiden (samengesteld uit ceramiden, vetzuren en cholesterol).


Ceramiden worden gezien als het belangrijkste onderdeel van de 'voegen', omdat ze maar liefst de helft van de lipiden in je huidbarrière vormen. Zie de ceramiden als de ‘lijm’ die je huidcellen bij elkaar houdt. Hoe sterker die lijm, hoe sterker je huidbarrière is. Verderop in deze gids leren we je meer over de wetenschap van ceramiden.


Wat doet je huidbarrière?

De huidbarrière heeft verschillende belangrijke functies. Om te beginnen werkt het als beschermlaag tussen je lichaam en de buitenwereld. Je huidbarrière sluit je huid af zodat chemicaliën, bacteriën en andere negatieve invloeden van buitenaf zo min mogelijk in je huid kunnen komen.


Daarnaast is je huidbarrière belangrijk om transepidermaal vochtverlies (TEWL) te voorkomen. Dit gebeurt wanneer water uit de diepere lagen van je huid verdampt en dus verloren gaat. Je huid verliest dan een belangrijk aandeel aan hydratatie.


Daarom is het belangrijk om vocht in je huid vast te houden. Met voldoende vocht sluit je schadelijke elementen buiten en help je zo je huidbarrière om een gehydrateerde, soepele en gezonde huid te behouden.


Waarom is de huidbarrière zo belangrijk?

Een sterke huidbarrière houdt je huid in balans en zorgt dat je huid goed zijn werk kan doen. Kort gezegd heeft de gezondheid van je huidbarrière direct invloed op hoe je huid eruitziet en aanvoelt. Als de functie van je huidbarrière verstoord is, word je kwetsbaarder voor huidproblemen, zoals een droge, geïrriteerde of gevoelige huid.


Daarnaast toont onderzoek aan dat mensen met atopische dermatitis (een veelvoorkomend type eczeem) lijden aan een chronisch slecht functionerende huidbarrière, wat meer risico geeft op droge, schilferige, jeukende plekken op de huid.


Naast deze klachten kan een verstoorde huidbarrièrefunctie nog meer klachten veroorzaken. Denk aan eczeemplekken die onprettig aanvoelen onder kleding en plekken die gaan schuren. Zichtbare huidaandoeningen zijn zelfs regelmatig de oorzaak van onzekerheden en andere angstklachten. Al met al kan een verstoorde huidbarrière veel teweegbrengen.


Eczeem is niet de enige huidaandoening die verband houdt met een verminderde werking van de huidbarrière; ook rosacea, psoriasis en ichthyosis (een schilferige huidaandoening) hebben te maken met de werking van je huidbarrière.


Ook al is er veel wetenschappelijke kennis over de huid; we streven altijd naar verbetering. Door alle nieuwe en lopende onderzoeken krijgen wetenschappers continu meer inzicht in hoe belangrijk de huidbarrière is.


Hoe raakt de huidbarrière beschadigd?

Er zijn veel invloeden die je natuurlijke huidbarrière kunnen verzwakken of beschadigen. Alle mogelijkheden opsommen leidt tot een eindeloze lijst, maar er zijn een aantal factoren die veel voorkomen en daarom de moeite waard zijn om je over in te lezen.


Zo kunnen bijvoorbeeld genetische en chronische huidaandoeningen invloed hebben op je huidbarrière. Als je huidbarrière beschadigd is door een bestaande huidaandoening, kun je het beste een persoonlijk behandelplan opstellen met je arts of een gediplomeerd dermatoloog.


    Andere factoren die je huidbarrière kunnen beïnvloeden zijn:
  • Agressieve cosmetische ingrediënten die je huid uitdrogen en natuurlijke oliën uit je huid verwijderen
  • Geen moisturizer gebruiken in je huidverzorgingsroutine
  • Te veel exfoliëren of te vaak je huid wassen
  • Te hard schrobben van je huid
  • Uv-straling van blootstelling aan de zon of zonnebank
  • Koud, droog klimaat
  • Leeftijd (vooral boven de 40 jaar)
  • Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling
  • Levensstijlfactoren (zoals slecht slapen en stress)

Hoe weet je of je huidbarrière beschadigd is?

Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic worden de meeste huidproblemen (mede)veroorzaakt door een aangetaste huidbarrière. Met andere woorden: als je beschermende barrière verzwakt is, merk je waarschijnlijk dat je huid verandert.


    De belangrijkste tekenen die kunnen wijzen op een verstoorde functie van je huidbarrière zijn:
  • Gevoelige huid
  • Droge, ruwe plekken op de huid
  • Irritatie of gevoeligheid
  • Jeukende, schilferige huid
  • Prikkelend of branderig gevoel na het aanbrengen van huidverzorgingsproducten
  • Droge huid en snel last van kloven

Bij twijfel is altijd het advies om met je dermatoloog te bespreken hoe je jouw huidproblemen het beste kunt behandelen.


Je huidbarrière verzorgen en onderhouden

Dermatologie is een ingewikkeld onderwerp, maar je huidbarrière goed verzorgen kan juist heel eenvoudig zijn. Nu je weet hoe je huidbarrière werkt, delen we handige huidverzorgingstips om je huidbarrière intact te houden.

Hoewel je problemen met je huidbarrière niet 100% kunt voorkomen, zijn deze verzorgingstips heel nuttig om je huid zo soepel en veerkrachtig mogelijk te houden.


Houd je huidverzorgingsroutine simpel

Voorzichtig met je huid omgaan is een van de beste manieren om een sterke huidbarrière te behouden, stellen dermatologen van de Cleveland Clinic.


Wees dus voorzichtig met hoeveel product je op je huid aanbrengt. Gebruik niet te veel crèmes, serums en lotions en concentreer je bij het aanbrengen op de gebieden die het echt nodig hebben. Pas ook op met sterke of zelfs agressieve producten op je huid. We raden aan te kiezen voor simpele huidverzorgingsproducten, zoals een milde gezichtsreiniger, moisturizer en zonbescherming.


Gebruik specifieke ingrediënten

Bij CeraVe begrijpen we dat een gezonde huidbarrière gelijk staat aan een gezonde huid die straalt en goed aanvoelt. Daarom gebruiken we alleen zorgvuldig geselecteerde ingrediënten in al onze huidverzorgingsproducten, zoals onze unieke mix van drie essentiële ceramiden. Deze ceramiden werken samen om de huidbarrière te helpen herstellen.


Daarnaast bevatten onze producten MVE Delivery Technology. Deze technologie helpt om continu de huidbarrière te versterken door middel van hydraterende ingrediënten. Zo blijft je huidbarrière altijd ondersteund, ook lang na het aanbrengen.


Naast ingrediënten die je huid goed doen, zijn er ook ingrediënten die je beter kunt vermijden. Verzorg je huid voorzichtig en vermijd agressieve ingrediënten zoals alcohol, adstringentia (bepaalde conserveringsmiddelen die de huid kunnen uitdrogen) en grove scrubs, want deze kunnen je huidbarrière beschadigen.


Vermijd heet water

Reinig je je huid graag met heet water voor een stomend effect? Je huid reinigen met te heet water kan volgens onderzoek juist natuurlijke oliën verwijderen en zo de functie van je huidbarrière beïnvloeden. Was je huid liever met lauwwarm of koud water.


Te vaak of te ruw je huid reinigen kan ook invloed hebben op je huidbarrière. Schrob dus niet te veel tijdens het reinigen en was je gezicht maximaal 2 keer per dag. Je kunt het beste een milde reiniger kiezen, zoals de Hydraterende Reinigingscrème en de Schuimende Reinigingsgel van CeraVe. Deze milde reinigers zijn speciaal ontwikkeld om hydratatie te behouden.


Houd je huid goed gehydrateerd

Om de vochtbarrière in je huid op peil te houden, is een vochtinbrengende crème belangrijk. Sla deze stap niet over. Een vochtinbrengende crème is een essentieel huidverzorgingsproduct dat helpt om de vocht- en lipidenbalans te ondersteunen. Ondertussen verzacht een vochtinbrengende crème de jeukende, droge huid. Voor de ideale vochtbalans in je huidbarrière raden we een crème met ceramiden aan. Een goed voorbeeld is de Hydraterende Crème van CeraVe. Deze niet-vette, snel absorberende crème is perfect voor een droge tot zeer droge huid. Ook deze crème bevat de MVE Delivery Technology die gedurende de hele dag en nacht consistent vocht levert aan je huidbarrière.


Zoek je een goede moisturizer voor overdag, kies dan voor een formule met SPF 30 of 50. Zo is je huid niet alleen gehydrateerd, maar ook beschermd tegen schadelijke effecten van uv-straling. Een fijne optie is onze CeraVe Hydraterende Gezichtscrème SPF 50: een olievrije moisturizer met SPF voor alle huidtypes.


Hoelang duurt het voordat je huidbarrière herstelt?

Omdat elke huid uniek is, verschilt het per persoon hoe snel je huidbarrière herstelt. Als je vragen hebt over de specifieke behoeften van jouw huid, kun je het beste een dermatoloog om persoonlijk advies vragen.

Message
Download Chrome