SPF
Mythes en feiten over zonnebrandcrème

In het kort

Skincare zonproducten zijn er in allerlei vormen. Denk aan getinte zonnebrandcrèmes, hybride zonnebrandcrèmes, zonnebrandsticks en moisturizers met SPF. Deze producten zijn ontworpen om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon, maar zijn pas effectief als je ze correct gebruikt.


In deze gids over zonnebrandcrème hebben we dr. Nkem Ugonabo gevraagd om de meest voorkomende fabels over zonnebrandcrème te ontkrachten. Wat is SPF precies, wanneer moet je zonnebrandcrème aanbrengen en hoe vaak? Dat lees je allemaal hier, inclusief handige tips om zonbescherming in je huidverzorgingsroutine te verwerken!

Dr. Ugonabo’s tips over zonnebrandcrème

Tip #1: "SPF-producten moet je aanbrengen op alle blootgestelde delen van de huid. Vaak vergeten mensen gebieden zoals de nek, de oren, bovenkant van de handen en voeten."

Tip #2: "zoek naar effectieve ingrediënten zoals ceramiden en hyaluronzuur wanneer je een zonverzorgingsproduct kiest, vooral als je wilt dat het product hydraterend en voedend is."

Tip #3: "ik raad geurvrije zonnebrandcrèmes aan om het risico op irritatie te minimaliseren, vooral voor mensen met een gevoelige huid."

11 mythes over zonnebrandcrème ontkracht

Wat je leeftijd, huidskleur of levensstijl ook is: dagelijkse zonbescherming is ontzettend belangrijk voor een gezonde huid. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je zonnebrandproducten haalt, hebben we een lijst samengesteld van 11 mythes over zonnebrandcrème – en de feiten achter deze mythes.


Mythe #1: je hebt geen zonnebrandcrème nodig in de winter of als het bewolkt is

Een misverstand dat veel voorkomt, is de gedachte dat je zonnebrandcrème kunt overslaan als het bewolkt of koud is. Er zijn namelijk nog steeds schadelijke uv-stralen aanwezig, zelfs als het bewolkt is of in de winter! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan sneeuw tot 80% van de uv-straling weerkaatsen. En volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) kunnen uv-stralen ook door tot 80% van de lichte bewolking heen komen. Bewolking, sneeuw en koud weer bieden dus geen bescherming.


"Het is belangrijk om het hele jaar door SPF te dragen, zowel in de zomer als in de winter," zegt dr. Ugonabo. "Ik herinner mijn patiënten eraan dat uv-stralen ook op bewolkte dagen aanwezig zijn". Ze deelt haar motto: "dat je de zon niet ziet, betekent niet dat de zon jou niet kan zien". Met andere woorden: het is net zo belangrijk om zonnebrandcrème te dragen op dagen dat het niet zonnig is.


Mythe #2: zonnebrandcrème is slecht voor je

Is zonnebrandcrème echt slecht voor je? Dr. Ugonabo vertelt: "verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zonnebrandcrème de huidschade door de zon kan verminderen, zowel op korte als lange termijn”.


In de VS, waar veel huidverzorgingsmerken zijn gevestigd, controleert de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) zonnebrandproducten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan hun veiligheids- en effectiviteitnormen. Je kunt de meest actuele informatie over veiligheidsregels voor zonnebrandcrème vinden op de website van de FDA.


CeraVe's zonnebrandcrèmes en moisturizers met SPF zijn in samenwerking met dermatologen ontwikkeld om zacht te zijn voor je huid, zonder geurstoffen en getest op allergieën.


Mythe #3: meer SPF betekent dat je het minder vaak hoeft aan te brengen

SPF staat voor Sun Protection Factor. "Dit getal vertelt hoeveel uv-straling nodig is om een beschermde huid te verbranden, vergeleken met onbeschermde huid," legt dr. Ugonabo uit. "Hoe hoger het SPF-getal, hoe hoger de bescherming tegen verbranding door de zon."


Een hogere SPF-waarde betekent echter niet dat je de zonnebrandcrème minder vaak hoeft aan te brengen. "Het advies is om je zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan te brengen als je buiten bent. Ook kun je het beter opnieuw aanbrengen na het zwemmen of bij activiteiten waarbij je veel zweet," zegt dr. Ugonabo. Hoe hoog de factor ook is: blijf herhaaldelijk smeren.


Mythe #4: waterproof zonnebrandcrème hoef je niet opnieuw aan te brengen

Volgens de FDA kan geen enkel zonnebrandproduct als volledig ‘waterproof’ (of ‘sweatproof’) worden beschouwd. Ze kunnen wél waterbestendig zijn. Het verschil: volledig waterproof zou betekenen dat water geen enkele invloed heeft. Als je zwemt, heeft dit echter wél effect op je zonnebrandcrème. Waterbestendige formules blijven langer op de huid zitten, maar niet voor eeuwig.


Houd er dus rekening mee dat je waterbestendige zonnebrandcrèmes nog steeds elke twee uur of na het zwemmen opnieuw aan moet brengen. "Ik raad aan om een travel size zonnebrand mee te nemen, zodat je altijd opnieuw je zonnebrand aan kan brengen", zegt dr. Ugonabo.


Mythe #5: medium tot donkere huidskleuren hebben geen zonnebrandcrème nodig

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat mensen met een getinte of donkere huid geen zonnebrandcrème hoeven te gebruiken. "Sommige mensen verbranden misschien minder snel, maar dit betekent niet dat ze immuun zijn voor huidschade", vertelt dr. Ugonabo. "Als dermatoloog raad ik iedereen — ongeacht huidtype, -tint of -textuur — aan om elke dag, het hele jaar door zonnebrandcrème te dragen."


Alle huidtinten kunnen zonschade krijgen, wat kan leiden tot huidkanker en zichtbare tekenen van huidveroudering. Zonschade komt dus niet alleen voor in de vorm van een verbrande huid.


Mythe #6: je kunt zonnebrandcrème overslaan als je in de schaduw blijft

"Schaduw opzoeken, bijvoorbeeld onder een parasol zitten, kan helpen om je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon", zegt dr. Ugonabo. "Maar ik raad niet aan om verder alle zonbescherming over te slaan." Naast beschermende kleding dragen en de schaduw opzoeken, is het belangrijk om dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken (en op tijd opnieuw aan te brengen).


Mythe #7: je kunt make-up met SPF gebruiken in plaats van zonnebrandcrème

Sommige make-upproducten bevatten SPF, maar ze zijn vaak niet geconcentreerd genoeg om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Dus, hoewel make-upproducten met SPF 30 (of meer) een beetje bescherming kunnen bieden, moet je niet je zonnebrandcrème laten staan. "Ik adviseer mijn patiënten om een lichte zonnebrandcrème te kiezen die niet zwaar aanvoelt op het gezicht", zegt dr. Ugonabo. Als het gaat om het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème, zegt dr. Ugonabo dat veel van haar make-up dragende patiënten de voorkeur geven aan zonnebrandsticks, -poeders en -sprays. CeraVe Tip: gebruik een lichte CeraVe moisturizer met SPF 30, zoals onze Ultra-Light Moisturizing Lotion SPF 30. Deze beschermt je huid en hydrateert voordat je make-up aanbrengt.


Mythe #8: je hebt geen zonnebrandcrème nodig als je binnen blijft

De stralen van de zon zijn niet alleen een probleem als je buiten bent. Volgens dr. Ugonabo biedt een raam niet genoeg bescherming tegen schadelijke uv-stralen. uv-A-stralen kunnen namelijk door glas dringen! Ze raadt mensen aan om toch zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs als je een dagje binnen blijft. En als je eenmaal zonnebrandcrème hebt aangebracht, ben je ook beschermd als je onverwachts even naar buiten gaat.


CeraVe Tip: wil je zo veel mogelijk skincare in zo min mogelijk stappen, probeer dan de CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion. Deze multitasking moisturizer bevat SPF 30, ceramiden en niacinamide om je huid te hydrateren en te beschermen tegen de zon.


Mythe #9: alle producten met zonnebrandcrème laten een witte waas achter

Je spreekt van een ‘witte waas’ wanneer een product een wit laagje op je huid achterlaat. Veel mensen vinden die witte waas storend. "Sommige patiënten zeggen dat ze de witte waas willen vermijden", zegt dr. Ugonabo. "Ik vertel ze meestal dat zonnebrandcrèmes door de jaren heen ontzettend ver zijn ontwikkeld; de nieuwe formules zijn veel beter". Veel moderne zonnebrandcrèmes breng je heel gemakkelijk aan en laten geen witte waas achter. Dr. Ugonabo raadt ook getinte zonnebrandcrèmes aan, die vaak beter blenden met de donkere huid.


Mythe #10: je krijg niet genoeg vitamine D binnen als je zonnebrandcrème gebruikt

"Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen dagelijks zonnebrandcrème kunnen dragen, terwijl ze voldoende niveaus van vitamine D behouden”, vertelt dr. Ugonabo. Ze adviseert haar patiënten om vitamine D uit voeding te halen of uit een supplement in plaats van de zon. Heb je vragen over gezonde voeding? Informeer dan bij een arts.


Mythe #11: zonnebrandproducten hebben geen houdbaarheidsdatum

Helaas, maar waar: zonnebrandcrème gaat wél over datum. Volgens de FDA moeten alle zonnebrandproducten een houdbaarheidsdatum op hun etiket hebben of minstens drie jaar houdbaar zijn. Dermatologen raden over het algemeen aan om producten weg te gooien zodra ze de houdbaarheidsdatum verstrijken. Bewaar ook je zonnebrandcrème buiten direct zonlicht of extreme temperaturen; dit kan de houdbaarheid namelijk aantasten.


Zoek je hulp bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème of moisturizer met SPF voor jouw huid? Ontdek meer op onze website CeraVe.

Message
Download Chrome