SPF

In het kort

Een deadline, een presentatie, een examen of een belangrijke afspraak: iedereen heeft weleens last van spanning. Een beetje spanning is gezond, maar als je last krijgt van stress, wordt het vervelend. Stress kan namelijk veel veranderen in je lichaam, onder andere in je huid.

Een gevolg van stress is bijvoorbeeld een aangetaste huidbarrière. Dat zorgt op zijn beurt weer voor allerlei huidklachten, zoals een droge, trekkende of gevoelige huid. Stress kan vervelende huidproblemen opleveren. Wil je dit voorkomen of behandelen? Hier lees je alles over een gestreste huid herkennen, verzorgen en voorkomen.

Stress en je huid: de feiten

Je kunt last hebben van twee soorten stress: acute, kortdurende stress en chronische (langdurige) stress.

Vergis je niet, want beide soorten kunnen invloed hebben op je huid.

Is je huid gestrest, dan merk je dat je huid gevoeliger is, jeukt of sneller geïrriteerd raakt. Stress kan ook acne verergeren en zorgen voor hardnekkige mee-eters en puistjes. Als je op stressvolle momenten acne op je gezicht ziet verschijnen, zit dat waarschijnlijk dus niet tussen je oren.

Het goede nieuws is dat je een gestreste huid op verschillende manieren kan verminderen. Zo heb je straks weer een gezonde, gekalmeerde huid.

Wat is een gestreste huid?

Volgens het American Institute of Stress is stress de reactie van je lichaam op fysieke, mentale of emotionele spanning. De meeste mensen denken bij stress aan de emotionele variant, zoals stress op werk en geldproblemen. Er zijn nog meer mogelijke oorzaken van stress voor je huid! Zo kunnen omgevingsstressoren zoals luchtvervuiling en zonnestraling je huid beschadigen, net als fysieke stressoren zoals ziekte en wonden.

Wanneer je lichaam een stressor tegenkomt, veroorzaakt dit een chemische reactie. Deze reactie produceert pro-inflammatoire stoffen, oftewel, stoffen die je huidbarrière kunnen verstoren. Je eindigt dan met een gevoelige, geïrriteerde en jeukende huid.

Hoe herken je stress aan je huid?

Als je huid er doffer, roder, droger of geïrriteerder dan normaal uitziet, kan dat wijzen op een gestreste huid. Onthoud daarbij wel dat iedereen een andere huid heeft. Hoe stress in de huid precies tot uiting komt, verschilt per persoon. Vermoed je dat je een gestreste huid hebt? Houd dan een verband tussen spanning en huidproblemen in de gaten.

Let wel op: huidproblemen kunnen een andere oorzaak hebben dan je denkt. Heb je langdurig last van huidproblemen en wil je professioneel advies? Ga dan naar een dermatoloog.

Wat is de invloed van stress op je huid?

Zie je huid als een soort barrière tussen je lichaam en de buitenwereld. Deze barrière houdt het goede binnen en beschermt tegen negatieve invloeden. Omdat je huid altijd is blootgesteld aan je omgeving, is je huid het meest kwetsbare orgaan van je lichaam. Heb je last van wisselende en/of heftige emoties? Dan kan dat tot uiting komen in de conditie van je huid. Maar hoe werkt dat precies? Hieronder vind je enkele manieren waarop je huid gestrest kan raken.

  1. Stress kan je huidbarrière verstoren
  2. De huidbarrière (ook bekend als de stratum corneum) is een essentieel onderdeel van je huid om hydratatie te behouden. Deze barrière is de buitenste laag van je huid die vocht vasthoudt en schadelijke stoffen buitensluit. Is je huidbarrière verzwakt of aangetast? Dan kan het zijn werk minder goed doen en kun je last krijgen van huidklachten. Denk aan een droge huid, schilfering, jeuk en gevoeligheid.

  3. Stress kan huidproblemen verergeren
  4. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde huidaandoeningen stress kunnen veroorzaken. Voorbeelden van huidaandoeningen die verergeren bij stress zijn eczeem, psoriasis en rosacea. Heb je een van deze huidaandoeningen en vermoed je dat stress jouw klachten verergert? Breng dan een bezoek aan je dermatoloog om een effectief behandelplan op te stellen.

  5. Stress kan acne-uitbraken veroorzaken
  6. Naar stress en de invloed ervan op de huid is veel onderzoek gedaan. Uit een van die onderzoeken blijkt dat stress acne kan verergeren. Onderzoek toont aan dat stress de ernst en frequentie van acne-uitbraken kan beïnvloeden. Dermatoloog dr. Marisa Garshick legt uit: "stress kan puistjes veroorzaken en verergeren, omdat er een toename is van cortisol, dat optreedt wanneer we gestrest zijn. Dat is precies de stof die tot puistjes leidt". Probeer dus op tijd te ontspannen; dit kan goed helpen om stress-gerelateerde acne te verminderen.

  7. Stress houdt verband met vroegtijdige huidveroudering
  8. Chronische stress houdt een duidelijk verband met vroegtijdige huidveroudering. Heb je veel last van stress? Dan kun je fijne lijntjes, rimpels en een verslapte huid erger zien worden. Ook dit wordt verergerd door verhoogde cortisolniveaus door emotionele stress. Van stress kun je er dus daadwerkelijk ouder uitzien. Dat is nog een goede reden om zo goed mogelijk om te gaan met stress!

Basisverzorgingstips voor een gestreste huid

Stress kan flink wat schade aanrichten, maar er is ook goed nieuws voor iedereen met een gestreste huid: je kunt er wat aan doen! We delen onze favoriete huidverzorgingstips om zichtbare stress op je huid te verminderen.

Ga naar een dermatoloog voor persoonlijk advies

Een gestreste huid heeft veel extra zorg en persoonlijke aandacht nodig. Een gediplomeerd dermatoloog kan precies bepalen wat je huid nodig heeft en welke producten je nodig heeft om je huid weer te kalmeren en te voeden. Als stress bijvoorbeeld puistjes veroorzaakt, kan je dermatoloog een acne-routine aanbevelen met producten die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten.

Tip: de CeraVe Anti-Onzuiverheden Reinigingsgel en Acne Anti-Onzuiverheden Verzorging zijn een geweldig duo voor een acne-gevoelige huid. Beide producten bevatten 2% salicylzuur om acne te bestrijden en nieuwe puistjes te helpen voorkomen.

Gebruik producten met ceramiden in je huidverzorgingsroutine

We noemden al eerder hoe belangrijk je huidbarrière is voor een gezonde huid. Wist je dat ceramiden ongeveer uit de helft van je huidbarrière bestaan? Wil je een gestreste huid voorkomen of behandelen, dan heb je baat bij huidverzorgingsproducten met ceramiden. Alle CeraVe-producten zijn geformuleerd met een mix van drie essentiële ceramiden, zodat je huid weer beter kan beschermen en herstellen.

Draag elke dag zonnecrème

Je weet waarschijnlijk dat het belangrijk is om je huid dagelijks te beschermen met zonnecrème. Vooral als je huid gestrest is, is voldoende zonbescherming extra belangrijk! Uv-stralen zijn namelijk één van de meest voorkomende fysieke stressfactoren voor je huid.

Je beschermt en verzorgt je huid het beste met een zonnecrème met SPF 30 (of hoger) die ceramiden bevat. Probeer bijvoorbeeld onze Hydraterende Gezichtscrème SPF50. Deze is geschikt voor het gezicht en voor alle huidtypes, ook de gevoelige huid.

Probeer stress te verminderen

Stress kun je helaas niet met een knop uitzetten. Toch is het belangrijk om te proberen om een gestreste huid bij de bron aan te pakken! Ga op zoek naar stressverminderingstechnieken die bij jou passen. Probeer bijvoorbeeld eens te mediteren of maak regelmatig een wandeling in de natuur.

Let wel op: heb je last van langdurige, zware stress en kom je er niet uit? Zoek dan hulp bij een arts of een erkend psycholoog. Zij kunnen je ondersteunen met passende behandelmethoden.

Verminder stress met een gezonde levensstijl

Volgens Harvard Health kan de combinatie van gezonde voeding en regelmatig bewegen wonderen doen voor je huid. Veel mensen vinden het moeilijk om gezond te leven, vooral wanneer ze stress ervaren, maar juist op die momenten is het extra belangrijk. De juiste vitamines en voedingsstoffen zorgen er namelijk voor dat je lichaam en brein optimaal functioneren - en dus beter stress kunnen verwerken! Gun jezelf de beste basis om stress tegen te gaan en probeer je lichaam zo gezond mogelijk te houden.

Een gestreste huid kun je ook van buitenaf voeden met een rijk huidverzorgingsproduct, zoals de CeraVe Hydraterende Gezichtscrème. Deze crème bevat een mix van drie ceramiden om je huid weer zacht aan te laten voelen en een gezonde glow te geven.

Message
Download Chrome