Huidverzorging
De Effecten van Slaapkwaliteit op je Huid
Ongeveer een derde van je hele leven besteed je aan slaap. Het is dan ook niet vreemd dat je slaapkwaliteit veel invloed heeft op je gezondheid. Maar sta je er weleens bij stil dat je slaapkwaliteit ook effect heeft op je huid?
Als je lichaam niet genoeg rust krijgt, zie je dat na verloop van tijd aan je huid. Soms zijn de gevolgen al direct zichtbaar. In dit artikel leggen we je alles uit over de effecten van slaapkwaliteit en hoe je een frisse, gezonde huid krijgt. Met de juiste huidverzorging laat je een doffe, vermoeide huid weer stralen!
In het kort
Hoe goed of slecht je slaapt, heeft op ontzettend veel manieren invloed op je leven. Slaap je goed, dan ben je alert, voel je je fris en ben je klaar om de dag te beginnen. Helaas toont onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aan dat ongeveer een derde van de volwassenen niet voldoende slaap krijgt. Hierdoor ontstaan klachten zoals futloosheid, slechte concentratie, geheugenverlies en een doffe, vermoeide huid.
Of je nu last hebt van donkere kringen of een doffe huid: er zijn allerlei tekenen die erop wijzen dat je behoefte hebt aan een schoonheidsslaapje. Let op de signalen van een vermoeide huid en lees onze tips om weer een gezonde, frisse huid te krijgen.
Feiten over slapen en je huid
- De Sleep Foundation raadt zeven tot negen uur slaap per nacht aan.
- Kinderen en tieners hebben over het algemeen meer slaap nodig dan volwassenen om gezond te blijven.
- Er zijn twee soorten slaaptekort die invloed kunnen hebben op je huid. Acuut (kortdurend) slaaptekort ontstaat in een paar dagen, terwijl chronisch (langdurig) slaaptekort drie maanden of langer aanhoudt.
- Slaaptekort en een lage slaapkwaliteit kunnen de huidbarrière verzwakken, wat weer invloed heeft op hoe je huid eruitziet en aanvoelt.
- Onvoldoende slaap kan op verschillende manieren te zien zijn aan je huid; van donkere kringen onder je ogen tot roodheid, zwelling onder je ogen, dofheid en tekenen van huidveroudering.
Waarom is slaap belangrijk voor een gezonde huid?
Waarom is het zo belangrijk om goed te slapen? Dermatoloog dr. Marisa Garshick legt uit: "Slaap is het moment waarop je huid zichzelf repareert en herstelt". Overdag verdedigt je huid zichzelf tegen invloeden zoals luchtvervuiling en schadelijke zonnestralen, en 's nachts krijgt het eindelijk de kans om te herstellen. Dr. Garshick vervolgt: "Als je een goede nachtrust krijgt, ziet je huid er gezonder en beter uit wanneer je 's ochtends wakker wordt".
Je lichaam heeft een "biologische klok" (in wetenschap bekend als het circadiane ritme) die aangeeft wanneer het tijd is om tussen bescherming en herstel te schakelen. Het circadiane ritme van je lichaam bevordert bijvoorbeeld 's nachts hogere bloedstroomniveaus. Dit verhoogt je lichaamstemperatuur en helpt 's nachts alle huidbeschadiging te herstellen. Slaap is dan ook een belangrijk moment voor het herstel van de huidbarrière en de vernieuwing van huidcellen.
7 effecten van slaapkwaliteit op je huid
In ons drukke leven in deze moderne wereld zijn er ontzettend veel invloeden die je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Denk aan veel schermtijd, nachtdiensten, jetlag, stress en meer. Vermoed je dat je huidklachten hebt door slaapgebrek? We delen zeven signalen van je huid die erop wijzen dat je slaapkwaliteit mogelijk te laag is.
- Donkere kringen onder de ogen
- Een bleke, vale huid
- Opgezwollen huid rond de ogen
- Rimpels en fijne lijntjes
- Gedehydrateerde huid
- Grove textuur
- Een onzeker gevoel
Al na één nacht slecht slapen kun je last krijgen van donkere kringen onder je ogen. In de medische wereld staat dit verschijnsel bekend als periorbitale hyperchromie. Deze donkere kringen lijken op donkere schaduwen onder je ogen en zijn een van de meest herkenbare effecten van slaaptekort op je huid. Slaaptekort is de grootste oorzaak van donkere kringen, maar genetica en ouderdom kunnen hier ook aan bijdragen.
Heb je lossere, hangende huid onder je ogen? Dan zijn donkere kringen nog duidelijker te zien. Om donkere kringen te bestrijden, kun je naast je slaapkwaliteit verbeteren een hydraterende oogcrème gebruiken.
Als je na een slechte nacht in de spiegel kijkt, kan het zijn dat je een bleke, vale huid ziet. Hoe komt dat eigenlijk? Als je slecht slaapt, vermindert de bloedtoevoer naar je huid, met een bleek gezicht als resultaat.
Puffy eyes, oftewel gezwollen huid rondom je ogen, is een bekend huidprobleem. Hoe dit ontstaat, is eenvoudig uit te leggen. De huid rond je ogen is de dunste en meest kwetsbare huid van je lichaam. Slaap je slecht, dan is dit gebied het meest vatbaar en kan het opzwellen.
Volgens onderzoeken zijn mensen die slecht slapen vatbaarder voor tekenen van huidveroudering dan mensen die voldoende slapen. Denk aan tekenen zoals fijne lijntjes, rimpels, een verslapte huid, donkere vlekken en een oneffen huid.
Onderzoek toont aan dat de hydratatie van de huid afneemt naarmate je te weinig slaapt. Daarom kan slaapgebrek je huid vatbaar maken voor transepidermaal vochtverlies. Dit verschijnsel kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je huid vermoeid raakt en droog aanvoelt, jeukt en gaat schilferen.
Slaap je te weinig? Dan kan dit zelfs invloed hebben op de textuur van je huid. Uit de resultaten van een onderzoek blijkt dat een grove huidtextuur het meest opvalt na vier nachten slechte slaap. Je herkent de textuur aan een ruwe, bobbelige en/of ongelijkmatige huid.
Onderzoek toont aan dat mensen die niet genoeg slapen zich minder zelfverzekerd voelen over de uitstraling van hun huid. Slaap je goed, dan krijg je het omgekeerde effect: goede slapers hebben namelijk over het algemeen een veel positiever beeld van hun huid!
Tips: nachtverzorging voor een vermoeide huid
In een ideale wereld krijgen we allemaal genoeg schoonheidsslaapjes, maar in realiteit lukt dat niet altijd. Met skincare kun je je huid een handje helpen! Daarom delen we handige huidverzorgingstips om je huid weer op te frissen.
Gebruik producten met ceramiden
De natuurlijke barrière van je huid is een belangrijk onderdeel dat je huid beschermt en gezond houdt. Ceramiden vormen ongeveer 50% van de lipiden in je huidbarrière! Ze zijn dus heel nuttig in elke huidverzorgingsroutine, maar bieden vooral extra voordelen voor een vermoeide huid. Volgens onderzoek houdt chronisch slaaptekort namelijk verband met een verzwakte huidbarrière. Is je huidbarrière verstoord, dan kun je last krijgen van huidproblemen zoals droogheid, schilfering, jeuk en een gevoelige huid.
Tip: alle CeraVe-producten bevatten een mix van drie essentiële ceramiden om je huidbarrière te ondersteunen. Wil je meer weten over ceramiden? Ga dan naar onze pagina ‘De kracht van ceramiden’.
Gebruik een oogcrème tegen donkere kringen en zwelling onder je ogen
Ben je op zoek naar een hydraterende oogcrème tegen donkere kringen en zwelling onder je ogen? De meest effectieve keuze is een formule met hydraterende, vochtinbrengende ingrediënten. Voorbeelden van zulke ingrediënten zijn hyaluronzuur, niacinamide en ceramiden.
Kies een nachtcrème voor de vermoeide huid
Voldoende slaap helpt om je huid gezond te houden, maar je kunt je huid tijdens het slapen ook extra ondersteunen! Gebruik dan in je avondroutine een nachtcrème die gericht is op een vermoeide huid herstellen. Een voorbeeld van een verfrissende nachtcrème is de CeraVe PM Facial Moisturising Lotion. Deze nachtcrème is ontwikkeld met dermatologen om de effecten van slaapgebrek op je huid te minimaliseren. Gebruik je deze crème regelmatig, dan zie je in de ochtend een frissere, stralende huid.
Let goed op je huidhygiëne voor het slapen
Al het vuil en schadelijke stoffen die voor je gaat slapen op je huid zitten, blijven de hele nacht je huid beïnvloeden. Reinig je gezicht dus goed voor je gaat slapen. Draag je make-up? Dan kun je het beste double cleansen. CeraVe biedt zachte gezichtsreinigingsproducten voor effectieve reiniging zonder de huidbarrière te verstoren. Hier vind je de gezichtsreiniger passend bij jouw huidtype.
Probeer een uur voordat je gaat slapen ook je schermtijd te verminderen en laat cafeïne en alcohol staan. Schermlicht kan er namelijk voor zorgen dat je slechter slaapt, net als cafeïne. Alcohol houdt je niet per se wakker, maar heeft geen positieve invloed op je huid of je slaapkwaliteit.
Vraag advies aan een dermatoloog
Last, but not least: vraag advies aan een dermatoloog als je vragen hebt over je huid. Deze huidprofessionals kunnen je precies vertellen wat je huid nodig heeft en raden een passende behandeling aan.
Let op: heb je last van langdurige slaapproblemen? Vraag dan advies aan een arts.
Wil je graag extra hulp bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw specifieke huidtype en behoeftes? Onze huidexperts staan graag voor je klaar via het contactformulier.