SPF

In het kort

Heb je last van donkere vlekken? Dan weet je hoe vervelend ze kunnen zijn. Je voelt je misschien niet comfortabel om zonder foundation de deur uit te gaan en bent op zoek naar een oplossing.

Donkere vlekken komen voor bij iedereen: wat je leeftijd, huidtype of huidskleur ook is. Je bent dus zeker niet de enige. Daarnaast zijn er allerlei manieren om donkere vlekken op je huid te voorkomen en te behandelen. Daar gaan we in deze gids dieper op in.

Eerst bekijken we wat donkere vlekken op je huid veroorzaakt. Weet je wat de oorzaak is, dan kun je veel gerichter behandelen. Om je huid te helpen, delen we tips om donkere vlekken te verminderen en zelfs te voorkomen. Jij en je huid mogen stralen!

Feiten over donkere vlekken op je huid

Donkere vlekken zijn een vorm van hyperpigmentatie. Dit is een vorm van huidverkleuring die donker gekleurde plekjes en/of vlekjes op je huid veroorzaakt.

Donkere vlekken variëren in kleur en grootte en komen op de huid van zowel je gezicht als je lichaam voor. Hoewel iedereen donkere vlekken kan krijgen, toont onderzoek aan dat mensen met een donkere huidskleur hier vaker last van hebben.

Veelvoorkomende oorzaken van donkere vlekken zijn onder andere: blootstelling aan de zon, huidschade, hormonale veranderingen en agressieve huidverzorgingsproducten. Wat de oorzaak ook is: met de juiste skincare kun je donkere vlekken op je huid verminderen.

Wat zijn donkere vlekken?

Met ‘donkere vlekken’ omschrijven we een bepaalde vorm van hyperpigmentatie op je huid. Deze vlekken kunnen overal op je gezicht en lichaam verschijnen en zijn meestal bruin of grijzig van kleur. Hoe donker de vlekken precies zijn, hangt deels af van je huidskleur. Hoe donkerder de huid, hoe donkerder de vlekken meestal zijn.

Hoe ontstaan donkere vlekken op het gezicht en lichaam?

Hoe donkere vlekken op je huid ontstaan, is niet ingewikkeld. Als je huid te veel pigment, oftewel melanine produceert, wordt de huid op die plekken donkerder. Door het geconcentreerde pigment ontstaat een plekje dat donkerder is dan de huid eromheen, oftewel: je krijgt donkere vlekken.

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je huid op bepaalde plekken te veel pigment aanmaakt. Wil je donkere vlekken effectief behandelen? Dan is de eerste stap om erachter te komen wat jouw verkleuringen precies veroorzaakt. We nemen hieronder de mogelijke oorzaken met je door.

1. Overmatige blootstelling aan de zon

Wanneer je lekker van het zonnetje geniet of ligt te zonnebaden, maakt je huid melanine aan. Daar krijg je een mooi zongebruind tintje van. Is je huid niet goed beschermd of krijgt je huid meer zonnestraling dan het aankan, dan raakt er iets verstoord in die melanineproductie. In plaats van een egaal tintje, krijg je dan donkere vlekken. Deze vlekken worden ook wel ‘zonnevlekken’ of ‘solar lentigines’ genoemd. Ze komen meestal voor op plekken die het meest worden blootgesteld aan de zon: je gezicht, armen, schouders en de achterkant van je handen.

Deze pigmentvlekken komen regelmatig voor bij volwassenen boven de 50. Dat is niet zo gek; hoe ouder je bent, hoe meer contact je huid heeft gehad met de zon. Omdat deze vlekken veel bij 50-plussers voorkomen, worden ze ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Zoals je nu weet, is leeftijd echter niet de enige of belangrijkste oorzaak van deze vlekken. Daarom is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen schadelijke straling van de zon, hoe jong of oud je ook bent.

2. Huidletsel of irritatie

Elk wondje of andere soort huidschade kan de huid verkleuren tijdens het genezingsproces. Dit geldt bijvoorbeeld voor snijwonden, schaafwonden en brandwonden. Zelfs huidirritatie na een te harde scrub kan huidverkleuring veroorzaken. Huidirritatie door acne kan ook zorgen voor donkere vlekken; er ontstaan dan donkere vlekjes terwijl de puistjes genezen. Deze vlekken noem je ook wel ‘post-acne vlekken’.

Ten slotte kunnen huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis ook donkere vlekken veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om hulp van een dermatoloog in te schakelen als je last hebt van verkleuringen door een bestaande huidaandoening.

3. Hormonale veranderingen en genetica

Wist je dat donkere vlekken ook kunnen ontstaan door hormonale veranderingen? Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic ervaart ongeveer 15% tot 50% van de zwangere vrouwen een vorm van hyperpigmentatie die bekendstaat als melasma. Deze huidaandoening veroorzaakt donkere plekken of sproetjesachtige vlekken op de huid. Je krijgt de plekken vaak op de neus, kin, wangen, bovenlip en voorhoofd. Na de zwangerschap vervagen deze vlekken meestal vanzelf.

Donkere vlekken bestrijden

Als je donkere vlekken hebt, zijn er gelukkig allerlei manieren om ze te bestrijden. Hieronder delen we onze tips om van een huid met vlekken weer terug te gaan naar een egale, gezonde huid.

Begin je routine met een exfoliërende gezichtsreiniger

Reinigen is de eerste (en misschien wel de belangrijkste) stap in elke huidverzorgingsroutine. Heb je last van donkere vlekken? Dan kan een milde exfoliant je helpen! Een exfoliant helpt namelijk om dode cellen te verwijderen en de huid te herstellen. Ons advies is een exfoliant met salicylzuur, die mild exfolieert zonder je huid uit te drogen.

Gebruik een vitamine C serum

Gezichtsserums met vitamine C zijn niet voor niets geliefd onder mensen met donkere vlekken. Vitamine C heeft namelijk eigenschappen die de huid verhelderen en verbeteren. Volgens onderzoek van Harvard Health is vitamine C dan ook een effectief ingrediënt om onder andere rimpels en donkere vlekken te verbeteren.

Dat is niet het enige voordeel van vitamine C: het is ook geliefd vanwege de antioxidante eigenschappen. Ze beschermen je huid tegen externe invloeden zoals schadelijke vrije radicalen. Dat is een gunstig effect, want vrije radicalen kunnen bijdragen aan donkere vlekken in je gezicht. Een serum met vitamine C is dus meer dan geschikt om donkere vlekken aan te pakken.

Gebruik ‘s avonds een retinolserum

Retinol is nog een mooi voorbeeld van een effectief ingrediënt tegen donkere vlekken op je huid. Retinol is een Vitamine A extract en bevordert de natuurlijke exfoliatie van je huid. Zo kan je huid beter beschadigde, verkleurde huidcellen verminderen

Tips om donkere vlekken te voorkomen

Er is één ding nog beter dan donkere vlekken genezen: juist, donkere vlekken voorkomen! Daar zijn allerlei manieren voor. We delen onze tips om donkere verkleuringen op je huid te voorkomen.

Zonbescherming voor je huid

Een van de beste en makkelijkste manieren om vlekken te voorkomen is de juiste zonbescherming gebruiken. Het advies is om elke dag een zonnebrandcrème te dragen met factor 30 of hoger. Doe dit het hele jaar door; niet alleen in de zomer. Ook als het bewolkt is of als je veel binnen bent, komt je huid namelijk in contact met zonnestraling. Is het zonnig weer? Probeer dan extra beschermende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken, vooral tijdens piekuren.

Laat acne en puistjes met rust

Heb je regelmatig last van acne, dan is er één belangrijke tip: laat je huid met rust. Dat betekent: zit niet aan de acne en knijp puistjes niet uit. Als je een puistje uitknijpt, kan er namelijk al snel een wondje ontstaan - ook als je er niet direct last van hebt. Dit veroorzaakt acne-littekens en post-acne vlekken. Verzorg ondertussen je puistjes liever met een gerichte skincare routine. Effectieve ingrediënten zoals salicylzuur en niacinamide zijn heel geschikt voor een acnegevoelige huid.

Kies milde, maar effectieve huidverzorgingsproducten

De American Academy of Dermatology (AAD) raadt aan om milde, geurvrije huidverzorgingsproducten te gebruiken. Deze producten hebben vaak een icoontje of label dat aanduidt dat het product geschikt is voor een gevoelige huid. Het is ook een goed idee om agressieve producten te vermijden. Zo krijg je zo min mogelijk last van huidirritaties, wat ook donkere vlekken helpt te voorkomen.

CeraVe Tip

CeraVe's producten zijn ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en zijn geurvrij, hypoallergeen en alcoholvrij. Al onze producten bevatten daarnaast drie essentiële ceramiden die de beschermende barrière van je huid gezond houden. Deze eigenschappen zijn perfect om je huid mild te verzorgen!

Hoelang duurt het voordat donkere vlekken vervagen?

Hoewel iedereen weer een unieke huid heeft die anders reageert, vervagen donkere plekken meestal vanzelf. Helaas vereist dat proces soms flink wat geduld. Volgens de American Academy of Dermatology duurt het over het algemeen 6-12 maanden voordat donkere vlekken vervagen.

Heb je last van hardnekkige donkere vlekken die na lange tijd nog steeds niet vervagen? Vraag dan advies bij een gediplomeerd dermatoloog. Deze kan je op weg helpen met adviezen, producten op recept en geavanceerde huidbehandelingsmethoden.

Message
Download Chrome